Kolendra to dosyć popularne zioło przypominające na pierwszy rzut oka liście pietruszki, o niezwykle intensywnym zapachu i smaku, który nie wszystkim pasuje. Natomiast Ci, którym pasuje – są w kolendrze zakochani i ja stanowczo należę do tych osób. Mogłabym sypać listki kolendry do każdego dania i przenosić się codziennie na wschód gdzie otaczałyby mnie orientalne zapachy i kolory.Ze względu na aromatyczny smak i piękny zielony kolor, liście kolendry sprawdzają się w dressingach, salsach, a także w sokach i koktajlach oraz świetnie pasują do wielu dań. Kolendra jest bogata w przeciwutleniacze oraz olejki eteryczne (zwłaszcza geraniol, limonen, borneol i karwon).
Jeśli olejek eteryczny jest w 100% naturalny, spokojnie możemy go stosować do jedzenia (oczywiście w malutkich ilościach, ponieważ aromat olejku z liści kolendry jest niezwykle intensywny).

Silne właściwości odtruwające

Zdolność odtruwania organizmu z metali ciężkich jest bezcenna we współczesnym świecie. Środowisko, ale także coraz więcej żywności i suplementów, kosmetyków jest zanieczyszczona, często pełna toksycznych metali ciężkich. Silnie trująca rtęć może wydobywać się nie tylko ze stłuczonego tradycyjnego termometru. Jest obecna również w żywności (szczególnie w rybach takich jak tuńczyk, miecznik) czy w plombach amalgamatowych (stosowanych już niezwykle rzadko).
Bardzo szkodliwe może być również aluminium, obecne w wielu opakowaniach jak puszki na napoje czy folia aluminiowa, lekach, szczepionkach czy kosmetykach – jak chociażby w popularnym antyperspirancie.
Kolendra jest uznawana za zioło o wielkiej mocy, skuteczne w oczyszczaniu organizmu z metali. Nawet z tak toksycznych jak rtęć, aluminium, czy ołów, co potwierdziły badania naukowe. Kolendra ma zdolność wiązania metali ciężkich (podobnie jak chlorella) i ich wydalania z organizmu.

Działanie przeciwbakteryjne i odświeżające oddech

Kolendra jest bogata w składniki o działaniu przeciwbakteryjnym i przyspieszającym gojenie ran w jamie ustnej. Zawiera m.in citronellol, który jest doskonałym środkiem antyseptycznym (kolendra wykorzystywana jest również w pastach do zębów). Liście kolendry podobnie jak natka pietruszki świetnie odświeżają oddech.

Silny antyoksydant i cenne źródło witamin

Kolendra jest pełna przeciwutleniaczy, zawiera m.in. witaminę A i C oraz minerały takie jak wapń, żelazo czy magnez. Witamina A jest niezbędna dla zdrowej skóry i dobrego wzroku, a witamina C to kluczowy antyoksydant o wielkiej mocy i szerokim działaniu. Sięgając po kolendrę wzmocnisz swój układ odpornościowy. Liście kolendry, jak wszystkie zielone liście dostarczają witaminę K, niezbędną do tworzenia tkanki kostnej.

Świetna na dolegliwości żołądkowe

Kolendra stosowana jest jako środek na niestrawność, wzdęcia i zgagę. Jest bardzo popularnym ziołem w wielu kuchniach świata. Pikantne tajskie dania z makaronem, gorące dania curry są lepiej tolerowane z dodatkiem świeżych listków kolendry. Kolendra dodana do potraw z roślin strączkowych zapobiega również wzdęciom. Warto dodać, że kolendra zawiera również związki przeciwbakteryjne, takie jak limonen, które zapobiegają nudnościom i wymiotom.

Wspiera zapobieganie zawałom serca

Kolendra jest bogata w przeciwutleniacze i błonnik. Jak dowodzą badania kolendra pomaga zmniejszyć poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, a jednocześnie zwiększyć poziomu dobrego cholesterolu w krwi. Może być więc pomocna jako środek zapobiegający zawałom serca i udarom mózgu. Ponadto jest dobrym źródłem potasu, który pomaga kontrolować tętno i ciśnienie krwi.

Pomaga chronić przed stresem oksydacyjnym

Stres oksydacyjny związany jest w wieloma chorobami. Dopada coraz więcej osób. Może być przyczyną nowotworów, chorób układu krążenia, choroby Alzheimera i wielu innych. Silne właściwości antyoksydacyjne kolendry, zawartość kwercentyny skutecznie ochrania organizm przed wolnymi rodnikami, które buszują w organizmie robiąc wiele szkód.

Jak stosować olejek eteryczny z liści kolendry?

  1. Umieść dwie krople w kapsułce i zastosuj do wewnątrz, aby wspierać zdrowe trawienie oraz układ odpornościowy.
  2. Dodaj do sałatek i dipów, aby poczuć wyraźny smak kolendry.
  3. Użyj trzech do czterech kropli w dyfuzorze.
  4. Zastosuj jedną do dwóch kropli na skórę. Rozcieńcz z olejem bazowym, aby zminimalizować jej wrażliwość.